Dalian Halk Kütüphanesi

2010 AIA Hong Kong Awards'ta "Merit Award for Unbuilt Projects" ödülünü alan proje 10 Design tarafından tasarlandı.

Ted Givens ve ekibi, uluslararası bir tasarım yarışması için Dalian Planlama Bürosuna öneri sundu. 10 Design yarışmada, Zaha Hadid Architects, Kengo Kuma and Associates, Hopkins Architects ve AC Architects dahil olmak üzere dünyanın en yüksek profilli mimarları ile rekabet edebilmenin memnuniyetini duyduğunu belirtiyor. Givens, “Bu projenin komisyon kararının henüz ilan edilmeyecek olmasına rağmen, tasarımın profesyonel bir kurum, AIA tarafından kabul gördüğünü açıklamaktan gurur duyuyoruz,” diyor.

Kütüphanenin, ziyaretçilerini eşsiz bir manzara içine çeken dönüştürücü bir ortam olması amaçlandı. Bina, avlular ve topoğrafik dalgalanmalardan bir seri oluşturarak zemine örgüleniyor. Zemine kökleniyor ve sonra havayı sürükleyerek cesur bir kentsel nirengi noktası oluşturuyor. Kütlenin kayması, avludaki yansıma için samimi mekanlar ve dinamik, geniş görüşler sağlayan mekanlar yaratıyor. Kule hacminde mekansal koşulları daha da geliştirmek amacıyla bir dizi iç boşluklar ve teraslanmış mekanlar oluşturuldu. Kafe dahil olmak üzere bir dizi perakende işlevleri, kütüphaneye daha büyük bir seyirci çekmeye yardımcı olacak. Ana indirme – bindirme noktasını paylaşan medya merkezi saat ve işlevi bağımsız olarak kullanılabiliyor.

Kütle, proje alanına ve çevredeki deniz ve dağlara bakışlarına göre şekillendi. Medya merkezi üzerinde düzenlenen yeşil tepe, güneyde deniz görüşleri sunan açık toplanma alanı ve amfitiyatro oluşturuyor. Kule hacminde çatı katındaki kafe, panoramik dağ ve deniz manzarası sağlıyor.

Kütüphanenin cephesinde zamanla güzel bir patina geliştirecek olan koyu gri pirinç kullanıldı. Metal yüzeyin deniz ve sert hava koşullarına karşı doğal bir direnci olacak. Bina zamanla değişime uğrarken, kütledeki küçük boşluklarda canlılık ve renkliliğin sürebilmesi için anotlanmış bir alüminyum pirinç karışımı kullanılacak.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın