Aldar Central Market

Abu Dhabi'nin en eski yerleşimlerinden birinde yer alan Aldar Pazar Yeri Foster + Partners tarafından tasarlandı.

Bu program şehre yeni bir kentsel kalp vererek pazar yerini yeniden icat etmeyi amaçlıyor ve Körfez’in geleneksel mimarisinden de esinleniyor. Küreselleşmiş ve her duruma uyum sağlayabilen alışveriş merkezlerine bir alternatif sunan proje bölgesel ve ayırt edici bir modern yorum sunuyor. Bu yapıyı bir alışveriş deneyimi olarak yorumlamak gerekirse lüks mallar satan bütiklerden gıda pazarı ve zanaatkarların dükkanlarını birleştiriyor. Tıpkı geleneksel çarşılarda olduğu gibi, bu farklı deneyimler iç mekanda içeri süzülen güneş ışığı, canlı renkler ve çeşmeler ile meydanlar, avlular ve sokakların yolları değişen ritmiyle bir araya getiriliyor.

Yılın altı ayında iklim gezmek ve dışarıda oturmak için oldukça uygun. Böylece kamu yolları ve meydanlar, bir dizi ilham kaynağı olarak iç ve dış arasındaki engeller çözülmüş oldu. Gündüzleri olduğu gibi geceleri de açık olan pazarda bu yeni alanlar festivaller ve kutlamalar sırasında kentin önemli bir merkezi için bir mekan sağlıyor ve elverdiği oranda doğal olarak serinletiliyor. Yılın geri kalanı için, iç mekanın havasını kontrol edebilmek için bu mekanlar çatı panelleriyle kapatılıyor. İslam sanatlarıyla uyumlu geliştirilen bir modele sahip delikli paneller, dokulu bir cephe oluşturarak binayı dışarıdan sarıyor. Panellerin tasarımı sekizgen şeklinde ve bu geometri geleneksel zellij kaplamasına gönderme yapıyor. Abu Dhabi’nin yeşillikleri gibi proje alanının peyzajı da oldukça iyi durumda ve bazı binaların çatıları teraslı bahçeler halinde bir dizi oluşturuyor. 

Yüksekliği ofis, konut, otel ve apart otel olmak gibi işlevlere göre değişen yüksek bina kümesi arasından bulunduğu ovada yükseliyor. Bu tozlu çöl ortamında bakıma ihtiyacı az olarak tasarlanmış bu yumuşak, yansıtıcı cephe ile yapı görsel açıdan bir aile oluşturuyor. Kulelerdeki iç gölgeleme katmanları parlama ve güneş ışığı toplama konusunda kontrol sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın