Mehmet Ayvalıtaş Meydanı, Mahalle Sakinlerinin de Katılımıyla Yeniden Düzenlendi

Kent sokaklarını, yaya ve çocuk dostu kamusal mekanlara dönüştürme amacıyla Marmara Belediyeler Birliği, Superpool ve Global Designing Cities Initiative iş birliğiyle hayata geçirilen "Sokak Dönüştürme Prova Uygulama Destek Programı" kapsamında Kadıköy Caferağa’daki Mehmet Ayvalıtaş Meydanı yeniden düzenleniyor.

Bu çalışma, Kadıköy Belediyesi, WRI Türkiye ve İBB ortaklığında Caferağa’nın, mahalle sakinlerinin istek ve ihtiyaçlarına uygun, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir mahalleye dönüşmesi için atılan ilk adım.

Kadıköy Belediyesi, WRI Türkiye ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Caferağa Mahallesi’ni daha yaşanabilir, yürünebilir ve yeşil hale getirmek için güç birliği yapıyor.

Bu kapsamda, WRI Türkiye ve Kadıköy Belediyesi’nin birlikte çalıştıkları ‘Marmara Belediyeler Birliği Sokak Dönüştürme Projesi’nin açılış etkinliği, ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’nın başlangıcı olan 16 Eylül’de düzenlendi. İstanbul – Kadıköy’deki Caferağa Mahallesi’nde bulunan Mehmet Ayvalıtaş Meydanı, mahalle sakinlerinin de katılımıyla yeniden düzenlendi. Meydan boyandı, yeşil alanlar ve oturma yerleri eklendi. Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nın yenilenmesi, tüm Caferağa’yı kapsayacak dönüşümün ilk adımı.

Kadıköy Örnek Olsun

Mehmet Ayvalıtaş Meydanı ile meydana açılan sokağın tasarım ve düzenlemesinin halkın ihtiyaç ve beklentilerine göre yapıldığını, sürdürülebilir bir çevre yaratılmasının amaçlandığını belirten Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı şöyle konuştu: “Global Designing Cities Initiative ve Superpool gibi önde gelen global kent tasarımı inisiyatiflerinin desteğiyle yürütülen Marmara Belediyeler Birliği’nin ‘Sokak Dönüştürme Programı’na kabul edildik. Bu programın amacı, belediye olarak bize kapasitemizi geliştirecek eğitim ve mentörlük süreçleri sağlayarak sürdürülebilir bir çevre yaratmak ve yerel toplulukların yaşam kalitesini artırmak için yaya ve çocuk dostu kamusal mekanlar tasarlanmasına destek olmak. Kadıköy’ümüzdeki bu dönüşümün diğer belediyeler için de örnek olmasını diliyoruz.”

İş Birliği Teşvik Ediliyor

WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız, “WRI Türkiye olarak bünyesinde yer aldığımız WRI Ross Center for Sustainable Cities, ‘Derinlemesine Çalışma Programı’nı, ülke ofislerinin aktif olarak faaliyet gösterdiği 20’den fazla dünya şehrinde başlattı. Bunların arasında İstanbul da var. Program, bu şehirlerde bütünleşik bir planlama yaklaşımını, temel hizmetlere erişimi, araştırma ve bilgi, kapasite geliştirme ve kent verileri gibi temel stratejileri dahil ederek iş birliğini güçlendirmeyi teşvik ediyor. ‘İstanbul Derinlemesine Çalışma Programı: İstanbul Mahalle Odaklı Aktif Ulaşım Planlama’ çalışmamız için Caferağa Mahallesi pilot alan seçildi. Caferağa için yaşanabilir mahalle konsepti kılavuzu hazırlayacağız. Bu çalışmamızı da Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

İBB, Caferağa’yı Düşük Emisyon Bölgesi Seçti

Projeye destek veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan ise “Dünyada nüfusu 16 milyonu geçen mega bir kentte ilk kez yapılan ‘İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı’nda Caferağa Mahallesi düşük emisyon bölgesi olarak planlandı. Bu nedenle ‘Sokak Dönüştürme Programı’nın Caferağa’da hayata geçirilmesi, bu tür çalışmaların örneklendirilmesi ve uygulanması açısından çok önemli” vurgusunu yaptı.

Ayrıca, Marmara Belediyeler Birliği’nin ‘MARUF (Marmara Urban Forum) on The Go’ etkinlikleri kapsamında, Kadıköy Belediyesi, WRI Türkiye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Global Walkability Correspondents Network ortaklığında ‘Yaşanabilir Mahalle Tasarımı için Yaklaşım Geliştirme’ etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

Yalı Meydan Dönüşüm Provası

Osman Yılmaz Meydanı Dönüşüm Provası

Zümrütevler Meydanı Dönüşüm Provası: Çocuklar ve Aileleri İçin Güvenli Yollar

Etiketler

Bir yanıt yazın