Mavişehir davasına mahkemeden ret

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mavişehir'de hayata geçirmeyi planladığı opera binasına ilişkin planlara askı sürecinde itiraz eden ve ardından planların iptali istemiyle İzmir 4.İdare Mahkemesi'ne dava açan 20 semt sakinine mahkemeden kötü haber geldi.

Mahkeme, projenin hayata geçirilmesine olanak sağlayacak planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olduğu sonucuna vardı. Vatandaşlar, açtıkları davada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mavişehir’de yapmayı öngördüğü opera binasının hayata geçirilmesi halinde mahalle ölçeğinde ayrılmış alanlarda plan bütünlüğünü ve dengeleri bozacak şekilde değişiklik yapılmasını oluşturacağı, çekim potansiyeli ile mevcut ulaşım akslarında yetersizliğe, yani trafik sıkışıklığına neden olacağını öne sürdü.

‘UYGUN KARARI’
Bunun sonucu olarak bölgede otopark sıkıntısı yaşanacağını, bu tür projelerin herkesin kolayca ulaşabileceği sosyal ve teknik altyapı donanımı sağlanmış, ticari ve kültürel aktiviteyle fonksiyonlu merkezi alanlarda yapılması gerektiğine dikkat çekti. Semt sakinleri ayrıca söz konusu değişikliğe esas jeolojik etüdlerin hazırlanmadığını, zemin durumunun dikkate alınmadığını belirterek tesisin yapımına olanak tanıyan plan değişikliklerinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığını ileri sürdü, planların iptalini istedi. Dava, kamuoyunda ise opera binasının yapılması ile semt sakinlerinin deniz manzaralarının kapanacağı gerekçesiyle açıldığı şeklinde yorumlandı. İtirazı değerlendiren İzmir 4. İdare Mahkemesi, projenin yapımına olanak tanıyan 5 bin ölçekli nazım imar planı değişikliğinin üst ölçekli plana, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olduğuna karar verdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın