4. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülü

Ödüllere son teslim tarihi 10 Mayıs 2012 Perşembe günü saat 18:00 olarak belirlendi.

13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kapsamında her yıl yapılan, “ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI ÖDÜLÜ” için tema, “4. ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI ÖDÜLÜ – 2012 “KORUNAN ALANLAR”, ” “tarihi, arkeolojik, tescilli doğal ve kültür varlıkları, sit alanlar, ören yerleri” peyzaj planlama/tasarım projelerine sahip meslektaşlarımıza açılmak üzere belirlenmiştir.

ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI ÖDÜLÜ TEMASI ” KORUNAN ALANLAR ” “tarihi, arkeolojik, tescilli doğal ve kültür varlıkları, sit alanlar, ören yerleri” OLARAK BELİRLENDİ

13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kapsamında her yıl yapılan, “ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI ÖDÜLÜ” için tema, “4. ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI ÖDÜLÜ – 2012 “Korunan Alanlar ” “tarihi, arkeolojik, tescilli doğal ve kültür varlıkları, sit alanlar, ören yerleri” olarak peyzaj planlama/tasarım projelerine sahip meslektaşlarımıza açılmıştır.

Oda Yönetim Kurulu olarak “13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü” kapsamında yapılması düşünülen etkinlik ve organizasyonların yanında, “ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI ÖDÜLÜ” için her yıl farklı bir tema ile yapılacak olan organizasyonun bu yıl “4. ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI ÖDÜLÜ – 2012 düzenlenecek ve Proje, Uygulanmış Proje ve Onur Ödülleri kategorisinde 2012 yılı ödüllerinin belirlenecektir.

2007 yılında her 13 Mayıs’ı ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI GÜNÜ olarak deklare eden Odamız, ülkemiz Peyzaj Mimarlığı’nda çağdaş ve yenilikçi tasarımların, sosyal-kültürel boyutunun ve bunların kamu yararına kullanımının önemi ile peyzaj mimarlığı faaliyetlerinin daha etkin tanıtılması, özendirilmesi ve kamuoyunun gündeminde bulundurulması amacıyla PEYZAJ ÖDÜL dağıtımını gelenekselleştirilmesini hedeflemektedir.

Yaya ve Meydanlar kategorisinde 1. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri, Kent Parkları kategorisinde 2. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri ve Su ve Kıyı Alanları kategorisinde düzenlenen 3. Ulusal ödül dağıtımları gerçekleştirilmiş olup, 2012 yılı 4. Ulusal Peyzaj Mimarlığı ödül kategorisin de Korunan Alanlar (tarihi, arkeolojik, tescilli kültürel ve doğal varlıklarımız, sit alanlar ve ören yerlerinde) proje ve uygulama yapmış olan peyzaj mimar(lar)ına açılmış bulunmaktadır.

1. AMAÇ
Ülkemiz Peyzaj Mimarlığı’nda çağdaş ve yenilikçi tasarımların, sosyal – kültürel boyutunun ve bunların kamu yararına kullanımının önemi ile Peyzaj Mimarlığı faaliyetlerinin tanıtılması, özendirilmesi, ödüllendirilmesi, kamuoyunun gündeminde

bulundurulması amacıyla Peyzaj Mimarları Odası tarafından her yıl farklı bir tema ile düzenlenecek bir oluşumdur. Mesleki gelişimin desteklenmesi ve güzel sanatların teşvik edilmesi amacıyla her yıl Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödüllerinin verilmesi amacını taşımaktadır.

2. KAPSAM
Her yıl 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı gününde sergi düzenlenerek ilgili temaya ilişkin, seçilen proje veya projelere ödül verilecektir. Ayrıca sergi tüm şubelere gönderilerek yıl boyu sergilenmesi sağlanacaktır.

3. ÖDÜLLER
Ödüller iki başlık altında verilecektir ve bunun için sergiye katılmak esastır. Ayrıca Onur Ödülü verilecektir. Bunlar;

3.1.- Uygulanmış proje dalı ödülü
Son on yıl içerisinde uygulanmış ve bitmiş, proje yöneticisinin Oda’ya kayıtlı Peyzaj Mimarı olması koşuluyla proje mimar(lar)ına verilecektir. Bu dalda en az iki ödül verilecektir.

3.2.- Proje dalı ödülü
Uygulamasına henüz geçilmemiş veya uygulaması tamamlanmamış, proje yöneticisinin Oda’ya kayıtlı Peyzaj Mimarı olması koşuluyla proje mimar(lar)ına verilecektir. Bu dalda en az bir ödül verilecektir.

3.3.- Onur Ödülü
Tüm meslek hayatı boyunca, başta gerçekleşmiş projeleri olmak üzere, Peyzaj Mimarlığına verilen hizmetleri nedeniyle, bir Peyzaj Mimarına veya ortak çalışmış Peyzaj Mimarlarına verilir. Bu ödülün verileceği peyzaj mimar(lar)ının uygulanmış projesinin olması ve ödülün özellikle özel projelerinden dolayı verilmesi esastır. Bu ödül için başvuru gerekmemektedir. Adaylar, Oda Yönetim Kurulu’nun da önereceği isimler üzerinde Seçici Kurul’un belirleyeceği yöntemle saptanacak ve belirlenen adaylar arasında yapılan değerlendirme ile ödül verilecektir.

4. SEÇİCİ KURUL
Seçici kurul 5 kişiden oluşmaktadır. Bunlar;

Prof.Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş, Ege Ün. Pey. Mim. Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Adnan Uzun, İstanbul Ün. Pey. Mim. Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Yegan Kayha, İstanbul Teknik Ün. Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi , ICOMOS Türkiye Temsilcisi
Dr. Kumru Arapkirlioğlu, Bilkent Ün. Kentsel Tas. ve Pey. Mim. Bölümü Öğretim Üyesi
Kemal Özgür, Peyzaj Mimarı,

Raportör:
Redife Kolçak, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri
Çiğdem Camkıran, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

5. KATILIM KOŞULLARI
5.1. Sergiye, Peyzaj Mimarları Odası’na kayıtlı her peyzaj mimarı, yanısıra ilgili kamu

kuruluşları, kurumlar, şirketler, üniversite öğrencileri ve araştırmacılar bireysel veya ekip olarak katılabilir.

Şirket ya da kurum adına katılan çalışmalarda peyzaj mimar(lar)ın isminin belirtilmesi zorunludur.

Uygulanmış Proje ve Proje dallarında katılabilmek için, müellif(ler)in Peyzaj Mimarları Odası üyesi olması zorunludur.

Sergiye katılacak eserler, Oda’ya teslim edildikten sonra geri çekilemez; teslim edilen çalışmaların yurt içi sergilerde ve katalogda yayımlanması kabul edilmiş sayılır.

Sergiye katılacak eserler ve kişiler, Peyzaj Mimarları Odası Onur Kurulu’nca verilmiş bir cezanın veya Peyzaj Mimarları Odası tarafından kazanılmış bir yargı kararının nesnesi olamaz.

5.2. Katılımcılar, her kategori. için ayrı ayrı ve istedikleri sayıda katılabilirler. Her katılım, 1 (bir) adet A0 (1189 x 841mm) sunuş paftası olacak ve fotoblok benzeri sert yüzey üzerine yapıştırılacaktır. Paftanın üzerinde projenin künyesi (adı, yeri, işveren, proje ve uygulama bitiş tarihi vb.) ile proje müellif(ler)inin isimleri yer alacaktır. Her türlü sunuş tekniği serbest olup yine proje ile ilgili açıklamalar da bu pafta üzerinde yer alacaktır.

6. TESLİM
Katılımcılar, projelerini elden veya kargo ile “Peyzaj Mimarları Odası, Konur 2 Sokak No:34 / 8 KIZILAY-ANKARA” adresine 10 Mayıs 2012 Perşembe günü saat 18:00’e kadar ulaştırmış olmaları gerekmektedir. Bu tarihten sonraki katılımlar değerlendirme dışı bırakılacaktır.

7. SERGİ ve ÖDÜL
13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kutlamaları kapsamında Ankara’da sergi ve ödül töreni düzenlenecek, her kategoride ödüller plaket olarak sunulacaktır. Ayrıca Oda’ya bağlı her yayın organında ve ülke geneli duyurusu yapılacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın