Aya İrini’ye Alternatif Geliyor

Vitra sponsorluğunda gerçekleştirilen 2. Açık Kapı Mimarlık Festivali'nde, 8 Ekim Cumartesi günü Vortvots Vorodman Kilisesi ziyaretçilere kapılarını açtı.

Yaklaşık 1,5 saat süren geziye binanın restorasyonunu yürüten Y. Mimar Kevork Özkaragöz rehberlik etti.

“Gök gürültüsünün Çocukları” anlamını taşıyan Vorvots Vorodman Kilisesi, İsa peygamber’in havarilerinden, Aziz Hovhannes ve kardeşi Aziz Hagop’a adanmış. Bu iki kardeşin baskın karakterleri ve seslerinin kalınlığı nedeniyle gök gürültüsü benzetmesi yapılmış ve kiliseye Vortvots Vorodman ismi verilmiş. Kilise, Kumkapı’ daki Ermeni Külliyesi içinde yer alıyor.

Külliye içerisinde 3 kilise ve 2 şapel bulunuyor. Ana kilise Meryem Ana kilisesi’ nin sol tarafında Surp Khaç, sağ tarafında ise Surp Vortvots Vorodman Kiliseleri yer almakta. Günümüzde Surp Khaç, Külliye içinde yer alan Bezciyan İlköğretim okuluna ait. Kazaz Artin Amira adı ile yemek ve tören salonu olarak kullanılmakta.

Vortvots Vorodman 1828’de kutsanarak kilise olarak ibadete açılmış ancak zamanla geçirdiği yangınlar ve depremler ile dini işlevini kaybedip günümüze kadar depo ve barınak olarak gelebilmiş. Bina bakımsız ve yıpranmış durumda iken Y. Mimar Kevork Özkaragöz tarafından restorasyona başlanmış ve proje İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenmiş. 2012 yılında bitmesi beklenen proje tamamlandığında Vortvots Vorodman Kilisesi belirli günlerde dini kimliğiyle hizmet verirken belirli günlerde ise tiyatro, konser gibi sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapabilecek.

Kilisenin kazanacağı yeni işlev ile İstanbul’da Aya İrini’ye alternatif bir etkinlik alanı olması öngörülmekte.

Etiketler

Bir yanıt yazın