İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Giderek Şekilleniyor

Ataşehir'de yapılacak olacak İstanbul Uluslarası Finans Merkezi'nin detayları ortaya çıkmaya başladı. Projede, yüksek katlı binaların yanı sıra Mimar Sinan Camisi'nin karşısına yapılması planlanan cami de dikkat çekiyor.

Türk mimarlık ofisi Özgüven’in de içinde bulunduğu bir konsorsiyum tarafından tasarlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, 4,5 milyar TL yatırım maliyeti ve Ataşehir’de yaklaşık 3,2 milyon metrekarelik toplam inşaat alanına sahip.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin ilk iki aşamasında yerli ve yabancı firmalarla konsorsiyum yapan Özgüven, yaptığı başarılı kentsel dönüşüm projeleriyle dikkat çekerek bu büyük projede yer alma şansını elde etti. Yürütücülüğünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı projede dört aylık bir master planı hazırlama sürecine giren Özgüven, bir finans merkezi nasıl tasarlanmalı sorusunun cevabını ararken dünyadaki önemli güncel ve modern finans merkezlerini incelediğinde çok enteresan bir nokta fark etti. Araştırmaların sonucunda Kapalıçarşı’nın dünyanın ilk finans merkezi olduğu bilgisine ulaşan ekip, pek çok eski ve güncel kaynaktan da bu bilginin doğruluğunu teyit ettikten sonra, dev projenin konseptini Kapalıçarşı’nın geleneksel yapısını modernleştirme ilkesi üzerine kurdu.

Bugünkü modern finans merkezlerinde hayata geçmiş tüm birim ve öğelerin 550 yıl önce Kapalıçarşı’da planlanıp hayata geçirilmiş olduğunu gören ekip; gücün, yönetimin ve paranın yeni merkezi olacak bu projede de aynı yolu izleme kararı aldı.

4,5 milyar TL yatırım maliyeti ve yaklaşık 3,2 milyon metrekarelik toplam inşaat alanına sahip İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi’nin merkezinde yer alan Özgüven, genel silüet, ana kararlar, kat yükseklikleri, taban alanları ile bütün fizibilite çalışmasını içeren ilk aşamada ve parsel sahiplerinin kendi projelerini tasarlamalarına da imkân verecek şekilde ana tasarım el kitabının oluşturulduğu ikinci aşamada da yer aldı.

Gensler, HOK ve ARUP gibi önemli firmalarla bu büyük projede çalışma imkanı bulan Uğur Özgüven, dünyanın ilk finans merkezine hayat vermiş bir ulus olarak dünyanın en yeni ve en modern finans merkezini hayata geçirmekten haz duyduklarını belirtirken, yatırımcıların ve sermayenin bulunduğu gayrıresmi başkent İstanbul’da Avrupa’nın 6. büyük ekonomisine yakışır bir finans merkezinin gerekliliğini vurguluyor. Sadece bankalardan ve finans kuruluşlarından oluşan bir merkez değil, kapsamlı bir sosyal alan rolünü üstlenecek finans merkezinin tüm gün yaşayan, doğal dokusunu, kendi kültürünü kaybetmemiş ve bulunduğu çevreyi canlandıracak bir mimari yapı niteliğini taşıması için çalışan ekip, ilk iki aşamada bulunmanın sağladığı deneyimi üçüncü aşamada da kullanma fırsatı yakalayarak zaman ve maliyetten tasarruf edilen projelere imza atmayı hedefliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın