Soylulaştırma Nedeniyle Tahliye Edilen Mahalle Sakinleri İçin Geçici Konutlar

Barselona Şehir Konseyi'nin APROP programı ile soylulaştırma nedeniyle tahliye edilen mahalle sakinleri için geçici konutlar üretiliyor.

“Alojamientos de Proximidad Provisionales (APROP)”, konut eksikliği nedeniyle acil durumlara çevik, acil ve pragmatik bir şekilde yanıt veren bir stratejiye dayanıyor. Program kapsamında üretilen konut tesisleri, modüler, taşınabilir ve sökülebilir olarak tanımlanıyor. 5 ve/veya daha fazla yıl boyunca kalacak şekilde, şehirdeki boş alanlarda hızlı bir şekilde üretilmesine olanak tanınıyor.

Barselona Şehir Konseyi tarafından desteklenen APROP kapsamında,  Straddle3, Eulia Arkitektura ve Yaiza Terré tarafından tasarlanan ve inşa edilen ilk bina Nou de Sant Francesc Caddesi ile Josep Pijoan Caddesi arasında yer alıyor.

Belediye bu yerleşim alanları aracılığıyla, aynı mahalleden tahliye edilen sakinleri geçici olarak yerleştirmeyi planlıyor. Geri dönüştürülmüş nakliye konteynerlerinin kullanımı sayesinde, bu modüler binalar ekolojik ayak izlerini önemli ölçüde azaltmış.

Bir yandan, enerji israfını ve metal yapılar için betonarme veya çelik dökümün büyük kullanımı ile birlikte gelen sera gazlarının emisyonunu da önlemiş. Öte yandan, kolay bir şekilde çıkarılabilir, taşınabilir ve diğer yerlere uyarlanabilir bu çözüm sayesinde yıkım işlemi sırasında oluşan enerji maliyetleri ve atıklar da azaltılmış.

Barri Gotic’teki bu geçici konaklama konutu, daha önce bitişik kamusal alanın bir uzantısı olarak kullanılan, belediye mülkiyetine ait bir arsayı işgal eden, ortak duvar arasında kompakt bir köşe hacmi oluşturuyor. Konut zemin katında, yakındaki bir sıhhi tesisin uzantısını barındırıyor ve üst dört katında, sekiz tanesi tek yataklı ve dört tanesi iki yatak odalı daireler olmak üzere toplam 12 konaklama alanını içeriyor. Tüm konaklama birimleri en az iki cepheye sahip olduğundan çapraz havalandırmanın imkanına sahip.

Kuzeybatı cephesi, dikey erişim çekirdeğini içeren bir avluya açılıyor. Dar bir caddeye bakan güneydoğu cephesi, tarihi merkezdeki çoğu bina gibi ahşap balkon kapıları, Alicante tarzı güneşlikler ve metal korkuluklarla kaplı. Bir kareye açılan güneybatı cephesinde ise daha geniş dört konaklama birimi yer alıyor.

Dış duvarlarda yarı saydam bir polikarbonat kaplama kullanılmış böylece oluşturulmuş havalandırılabilir cepheler sayesinde ısı yalıtımı binaya en iyi enerji verimliliği özellikleri sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın