Kadın ve Çocuk Mekanları – Keşlik

Kadın ve Çocuk Mekanları Projesi Tokat’ın beş köyünde gerçekleştirilen iç mekan tasarım ve uygulamalarını içermektedir.

AÇEV’in 2012’den beri Tokat’ın 24 köyünde yürüttüğü “Kırsal Alanda Yaşayan Çocuklar İçin Eşit Bir Başlangıç Projesi” vesilesiyle, bu 24 köyün 5’inde ikamet eden kadın ve çocukların yine benzeri eğitimler alabilecekleri, üretimler yapabilecekleri, bir arada olabilecekleri, kırsalda eksikliğini hissettikleri kendilerine ait bir mekan arzu etmeleriyle süreç başlamıştır. Yine bu köylerde atıl durumda olan mekan araştırması takip etmiş, Herkes İçin Mimarlık (HİM)’tan süregiden Atıl Köy Okulları Projesi dolayısıyla haberdar olan AÇEV saha sorumlusu Emine Kuzutürk’un derneğe ulaşması neticesinde projeye HİM dahil olmuştur.

2014 Haziran ayında başlayıp 2016 Ocak ayında biten proje kapsamında Keşlik köyündeki atıl okul yapısı, Ormandibi köyündeki atıl belediye deposu, Ayvalı köyündeki eski lojman yeni İşkur eğitim yapısının bir kısmı, Akın köyündeki atıl ilkokul lojmanının bir kısmı ve Güryıldız beldesindeki atıl anaokulu, köylü kadın ve çocukların eğitim, üretim ve toplanma amaçlı kullanabileceği mekanlara dönüştürülmüştür.

Proje kırsal sürdürülebilirliğe eğitim ve örgütlenme ilişkileri yoluyla destek olmuştur. Proje tasarım ve üretiminin çok ortaklı yapısı da kolektif tasarım ve inşa pratikleri açısından deneyim süreçlerine katkıda bulunmuştur.

Uygulama Ekibi: Herkes İçin Mimarlık Derneği (Emre Gündoğdu, Sarper Takkeci), AÇEV Çalışanları, AÇEV Gönüllüleri ve Keşlik Halkı.

Etiketler

Bir yanıt yazın