Beyazıt Devlet Kütüphanesi baştan aşağı yenileniyor

İstanbul İl Özel İdaresi; 1884’te açılan ilk milli kütüphane olan Kütüphane-i Umumi-i Osmanîideki, bugünkü adıyla Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ndeki, yenileme çalışmalarını sürdürüyor.

Geçtiğimiz yıl 125. yılını kutlayan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Yapılan çalışma restorasyon çalışmalarının devamı ve tamamlama niteliğindedir. İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi İmaret Binası Restorasyonu ve Teşhir Tanzimi Yapılması İşi’ne, Kasım 2011’de başlandı. 4.234.040,83 TL bedelle sözleşmeye bağlanan işin, Ağustos 2012’de sonlandırılması planlanıyor.

Bugüne kadar yapı atıl durumundan arındırıldı, iç mekanlarda tesisat düzenlemelerine başlandı. Fonksiyonuna ilişkin elektrik ve mekanik tesisatıyla ilgili uygulamalar devam ediyor. Kütüphane ana mekanı olan okuma salonunda, kubbelerdeki kalemişi çalışmaları sürdürülüyor.

Bu çalışmalarla birlikte; Türkiye’nin ilk devlet kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin bahçesinin ve meydanın kullanım alanı, bulunduğu bölge göz önüne alınarak yeniden düzenleniyor.
1980’lerde ana yapıdan ayrı, bahçeye inşa edilmiş ve yemekhane olarak kullanılmış bina yıkılarak, depolama fonksiyonları ana bina içine kaydırıldı. Böylelikle özgün avlu yapısı, okuma avlusu olarak projesine göre yeniden düzenlenecek.

Daha önce imarethane kısmı restore edilen kütüphanede kitap sergileme üniteleri, okuma salonu ve sergileme holleri ile özgün yapı değiştirilmeden yeniden düzenlenecek ve nadir eserler, iklimlendirilmiş vitrinlerin teşhir ve tanzimi ile korumaya alınarak sergilenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın