Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması (UMÖB) 17

UMÖB17 " İZ " kavramı çevresinde şekilleniyor. Başvurular için son gün 24 Haziran 2017 saat 23.59.

Büyük gün geldi çattı !!!

UMÖB17 Samsun için yürütücü başvurularının açılma vakti geldi. Aşağıda uzun uzun açıklamamızı yaptık fakat çok da detaya kaçmadık. Temamız “İz” , şehirlerimiz Samsun, Çorum, Sinop ve Amasya. İlk 4 günlük Samsun atölyelerimizin ardından birer günlük gezilerimizle diğer illerimizi ziyaret edecek ve atölyelerimizi gerçekleştireceğiz. Temamız görüldüğü gibi sınırsız bir kavramlar boyutu. Başvurular için son gün 24 Haziran 2017 saat 23.59. Hayal gücünüzü kısıtlamayın ve sınırsızlıkları ulaşılabilir kılın.

Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması 36. birliktelik ile tasarıma gönül vermiş herkesi Türkiye’ nin kuzeyine , doğasından insanına en özel kentlerinden birine taşıyor.

2017 yazı farklı şehirlerde, farklı okullarda , hatta farklı bölümlerde dahi okuyor olsa da belirli bir amaç uğruna bir araya gelen, geçmişte ya da gelecekte tasarımın insan üzerindeki etkilerini düşünen, sosyal-ekonomik-politik mimari unsurları dert edinmiş, mimari yapı veya fikirlerin insan yaşantısını yönlendirebileceğini söyleyen kişileri yani kısaca farklılıklar ile ortaklıkları bir araya getiren bir yaz olacak.

Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması kapsamında bir araya getirilecek yürütücü ve katılımcılar işbirliği içerisinde çalışmalar gerçekleştirerek estetik, sosyal ve politik ürünler üretecekler. Bu ürünlerin yalnızca somut biçimlerde olması gerekmiyor. Bizler için en önemli ürünlerden biri de fikirler.

UMÖB17 ” İZ ” kavramı çevresinde şekilleniyor. İz çeşitli anlamlara sahip bir kelime. Sözlüğe baktığımızda bunların kimi fiziksel kimiyse manevi etkiler. Ama tüm kavramların ortaklaştığı bir olgu üretmek istersek bu kuşkusuz ” etki “. Ülkemizde sayabileceğimiz birkaç şehir dışında yeterince etkinlik gerçekleştirilmemekte. Bu şehirlerde yaşayan insanlar ya da okuyan öğrenciler bu imkanlardan uzak kalmakta. Biz de bu şekilde olduğunu düşündüğümüz illerimizden dördü ( Samsun, Çorum, Sinop ve Amasya ) üzerinden bir rota oluşturarak bu şehirlerde yaşayanlarda bir ” İZ ” bırakalım, tarihleriyle bizlerde ” etki” bırakmış bu illeri birlikte inceleyelim istiyoruz. Çıkaracağımız ürünlerle birlikte de kendimizi ve belki de mekanlarımızı geliştirmeyi düşlüyoruz.

UMÖB17 maddi ve manevi kavramlar içeren bu temasıyla hayallerle gerçekleri, maddesel ve kültürel hafızanın derinliklerinde yer alan ortaklıkları bir araya getiriyor. Gelin bizler de bir araya gelelim ve tarihe bir “İZ ” de biz bırakalım

Neden Çorum ve Çorum’ da Neler yapabiliriz?

Hattuşa:

1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö. 1700’lerde Kuşşara şehrinin kralı Anitta tarafından alınan Hattuşa, yine Anitta tarafından yıkıldı. Yazılı kayıtlarda Anitta ilk Hitit kralıdır. Yaklaşık yüzyıl kadar sonra şehir, I. Hattuşili tarafından tekrar kurularak 400 yıldan uzun bir süre hüküm sürecek olan bir uygarlığın başkenti haline getirildi. Günümüzde görülebilen ve büyük çoğunluğu Büyük Kral IV. Tudhaliya dönemine ait olan kalıntılar arasında tapınaklar, kraliyet konutları ve surlar bulunmaktadır.

UMÖB17 olarak Hattuşa’ ya giderek bölgeyi yürütücülerimizle birlikte inceleyerek tarihte kalmış “izleri” binlerce yıl sonra yeniden canlandırmak istiyoruz. Burada yapacağımız atölye çalışmalarında birebir ölçekli ürünler çıkarılabilir, tarihsel kolajlar ortaya konabilir. 

Neden Amasya ve Amasya’ da Neler Yapabiliriz?

Geçmişiyle ülkemizin en önemli tarihsel duraklarından biri olan Amasya konumuyla da bir çok imkanı barındırıyor. Fakat bizler UMÖB17 ekibi olarak istiyoruz ki bu yıllarda etkinlik imkanı olarak sınırlı olan bu ilimizde bölge halkıyla beraber iş birliği içerisinde kent kimliğini tartışalım, “Amasya’ nın eksikleri nedir ve neler yapabiliriz?” endişeleri üzerine konuşalım ve bölgedeki atölyemizle kente dair ürünler ortaya çıkaralım.

Neden Sinop ve Sinop’ ta neler Yapabiliriz?

Sinop Cezaevi mekan olarak baktığımızda duygu yoğunluğunun en üstte yaşandığı bir nokta. Bu duygu yoğunluğunu getiren manevi ve fiziksel problemler yaşanmış, insanların hayatında derin izler bırakmış bir alan. Üstelik bu izler sadece doğrudan orda bulunanları değil, ailelerini, işlerini kısacası hayata dair her unsuru etkilemiş izler. UMÖB17 ‘ nin belki de en duygu içerikli atölyelerini burada gerçekleştirebilir, geçmişi şimdinin koşullarıyla yeniden şekillendirebiliriz.

Etiketler

Bir yanıt yazın