Gaziemir Özel Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi

M artı D Mimarlık tarafından tasarlanan hastane ARKİV Seçkileri 2011 arasında yer alıyor.

Bina, kentteki sağlık yapısı imarlı, yan, ön ve arka bahçe çekme mesafeleri, gabarisi imar koşulları ile belirlenmiş bir köşe parsel üzerinde 50 yataklı özel dal hastanesi olarak hizmet verecek bir sağlık yapısı olarak tasarlandı.

Tasarım yaklaşımı olarak, mekan organizasyonunda yalın ve akılcı bir işleyiş kurgusunu oluşturmak, kütle estetiği ile mekan algısında da sağlık hizmetlerinin çağrıştırdığı temiz, güvenli, dingin, hayat veren kavramlarını mekansallaştıracak bir kimlik kurmak fikri benimsendi.

Lineer plan şemasındaki bina dört katta kuruldu. Acil müdahale ve poliklinikler ile tetkik odalarının bulunduğu giriş katında kafeterya ile danışma kayıt gibi idari mekanlar da yer almakta. Ameliyathane ve yoğun bakım teknik ve servis mekanları bodrum katta konumlandırıldı. Girişin üstündeki iki kat ise hasta yatak odaları ve doktor çalışma odaları olarak organize edildi.

Giriş mekanı, hasta yatak odalarını, teşhis ve tedavi birimlerini dış mekana hem bağlayan hem de ayıran kütle içinde büyük bir boşluk, içe ait bir dış mekan olarak kurgulandı. Dış cephe malzemesi bu boşlukta devam ettirilerek dışa ait olma durumu vurgulandı. Giriş mekanına açılan yatak katlarındaki boşluklara farklı renklerde şeffaf panolar takılarak, gün ışığının farklı yansımaları mekanda dinamik etki yaratmak amaçlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın