Ytong Mimari Fikir Yarışması: “Plan B: Akıntıya Karşı Bir Mimarlık Okulu”

Ytong'un düzenlediği "Plan B: Akıntıya Karşı Bir Mimarlık Okulu" temalı fikir yarışmasında mimarlık eğitimine odaklanılıyor. Kazanan ekiplerin “Bauhaus Gezisi” ile ödüllendirileceği yarışmanın son katılım tarihi 02 Aralık 2019.

YARIŞMANIN KONUSU VE AMACI

Plan B: Akıntıya Karşı Bir Mimarlık Okulu
Mimarlık ve tasarım kendi disipliner dinamiklerinin ötesinde tüketim kültürü için en geniş şemsiyeyi oluşturuyor. Yapıların kendilerinin yanısıra mobilyadan aksesuara, kumaştan elektrikli aletlere kadar, pazarda büyük pay toplayan ürünlerin neredeyse tümü konut, işyeri ya da diğer mekânlarla bütünleşik bir süreklilik içeriyor. Mekân, kendisi tüketildiği gibi tüketilebilecek olan hemen her şey için bir mazeret oluşturuyor. İvmelenen tüketim kültürü içinde mimarlığın da bu kültürle bütünleşik bir yapı sergilemesi ve asli bazı değerlerini yok varsayması şaşırtıcı değil. Mimarlık eğitimi de ister istemez varolan pratik ve onun getirdiği ana eksen öncelik ve değerler ile bir temsiliyet ilişkisi içine giriyor. Üretim ve tüketim hızının, pazarda değer bulma önceliklerinin temel girdi olarak ele alındığı güncel ortam mimarlık eğitimini de yönlendiriyor, klişelere yönelik eleştirel mesafeler yitiriliyor. Medyatik ortamın hızla ürettiği beğeni normları, öne aldığı örnekler, yapay bir güncellik kavramı etrafında kümelenen tartışma başlıkları “talep edileni” görmezlikten gelemeyen eğitim ortamının da parçası haline geliyor.

Ytong Mimari Fikir Yarışması bu sene mimarlık eğitimine odaklanmayı, olan bitene eleştirel bir mesafe ile yeniden bakmayı ve bu yaklaşımı sürekli kılabilecek alternatif bir eğitim ortamının sınırlarını tartışmayı öneriyor. Akıntının gücüne kapılmak kadar ona karşı durmanın da değer olarak algılandığı; mit üretimi kadar kadar mit çözücülüğünün de önemsendiği; yapmak kadar yıkmayı, dönüştürmeyi ya da hiç yapmamayı, çoğaltmak kadar azaltmayı da önemseyen mimarların eğitimi üzerine düşünmeyi öneren bu yarışmada katılımcıların böyle bir okulun sadece nasıl olması gerektiğini değil; ne olduğunu, niye olduğunu ve nerede yapılıyor olduğunu unutmadan, bulunduğu coğrafyanın niteliklerine göre düşünmeleri de teşvik ediliyor. Süreç, yöntem ya da program önerilerinin mekân önerileri kadar değerli olduğu bu yaklaşım içinde katılımcılardan alternatif bir mimarlık eğitimi ve onun mekânsal altyapısını önermeleri bekleniyor.

YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ

Türkiye ve KKTC vatandaşlarının ücretsiz katılabileceği serbest, açık, koşullu ve tek aşamalı olarak düzenlenmiş bir mimarlık fikir yarışmasıdır.

SORU VE CEVAPLAR

Yarışmacılar, 01 Kasım 2019 günü saat 17:00’a kadar, raportor@ytong.com.tr adresi üzerinden yarışmaya ilişkin sorularını raportörlüğe iletebilirler. Tüm cevaplar, 7 Kasım 2019’da yarışmanın web sitesinde yayımlanacaktır.

ÖDÜLLER

Fikir projeleri arasından, jürinin yapacağı değerlendirme sonucunda 3 eş değer ödül seçilecektir. Yarışmanın ödülü, 4 gün 3 gece süreli Bauhaus – Almanya Gezisi’dir. Gezide jüri üyeleri ile birlikte Almanya’nın Dessau şehrinde bulunan; mimarlık, tasarım ve sanat dünyasında önemli bir yere sahip olan Bauhaus okulu binaları, okul bünyesindeki “ustalar” için tasarlanmış evler ve Bauhaus Müzesi ziyaret edilecek, Berlin’de bir mimarlık turu gerçekleştirilecektir. 2019 yılında 100. kuruluş yılı kutlanan Bauhaus Okulu binası, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Kazanan kişi veya ekiplerin tüm ulaşım, konaklama ve yemekleri, yurtdışı çıkış harçları, gerekli durumda vize masrafları öngörülen çerçevede Türk Ytong tarafından karşılanacaktır.

YARIŞMA TAKVİMİ

> Yarışmanın İlanı: 07 Ekim 2019, Pazartesi
> Soru Sorma Son Tarih: 01 Kasım 2019, Cuma, saat: 17:00
> Soruların Yanıtlanması: 07 Kasım 2019, Perşembe
> Ön Proje Yükleme Tarihi ve Başvuruların Kapanışı: 02 Aralık 2019 Pazartesi, saat: 23:59
> Dijital Kolokyum: 15 Aralık 2019, Pazar
> Son Proje Yükleme Tarihi: 30 Ocak 2020, Perşembe, saat: 23:59
> Jüri Değerlendirme Toplantısı: 11 Şubat 2020, Salı
> Sonuçların Açıklanması: 18 Şubat 2020, Salı
> Bauhaus – Almanya gezisi: 16-19 Nisan, 2020

JÜRİ ÜYELERİ VE RAPORTÖR

Jüri üyeleri
> Semra Uygur, Mimar, Uygur Mimarlık Kurucu Ortağı
> Melike Altınışık, Y. Mimar, Melike Altınışık Architects (MAA)
> Prof.Dr. Celal Abdi Güzer, ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi
> Ömer Selçuk Baz, Mimar, Yalın Mimarlık Kurucu Ortağı
> Nevzat Sayın, Mimar, NSMH Kurucusu

Danışman Jüri Üyesi
> Tolga Öztoprak, Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı

Raportörler
> K. Bilge Erdem, Editör, Binat İletişim & Danışmanlık
> Neslihan İmamoğlu, Editör, Binat İletişim & Danışmanlık

 

Şartname için tıklayın >>

Etiketler

Bir yanıt yazın